weebly reliable statistics
Cesar Ras - Moordzaken
Cesar Ras

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
CesarRas2.jpg
 
Cesar Ras
Leeftijd 26 jaar
Datum 22 augustus 2006
Moordplaats Rotterdam
Moordwijze Geweld
Status Opgelost
Straf Vrijspraak
ECLI ECLI:NL:RBROT:2009:BH1933

Op zondag 20 augustus 2006 vindt in Rotterdam de Bavaria City Race plaats. Daarbij is ook Cesar Ras aanwezig. Cesar en zijn vrienden hebben veel gedronken, en als er kleine vechtpartijen uitbreken zijn Cesar en zijn vrienden daarbij betrokken. Beveiligingsmedewerkers grijpen in, en werken Cesar tegen de grond. Hij wordt daarbij in de wurggreep gehouden door beveiliger Jan L. Na enkele minuten loopt Cesar blauw aan, en wordt hij losgelaten. Cesar wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt twee dagen later in het ziekenhuis.Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 4 februari 2009

Door de ter terechtzitting gehoorde (getuige-)deskundigen Maes (patholoog) en Das (arts), zijn een zestal mogelijkheden genoemd die tot een hartstilstand bij Cesar Ras geleid kunnen hebben, te weten: afsluiting van de luchtwegen, afsluiting van de halsaderen, afsluiting van de halsslagaderen, prikkeling van de zenuwknoop in de halsslagader, een zogenaamd opwindingsdelier of een zogenaamde positionele asphyxie. Ook een combinatie van een of meerdere mogelijkheden achten de deskundigen niet uitgesloten.

Nu niet kan worden uitgesloten en zelfs aannemelijk is geworden dat van één van de voornoemde doodsoorzaken – een opwindingsdelier dan wel een positionele asphyxie – sprake is geweest, kan niet worden geconcludeerd dat het handelen van de verdachte – zoals ten laste gelegd: het (te lang) aanleggen van een nekklem/verwurging – de hartstilstand bij Cesar Ras heeft veroorzaakt. Nu onvoldoende is gebleken van een causaal verband tussen het handelen van verdachte en de dood van Cesar Ras dient verdachte te worden vrijgesproken.
Feit blijft: Was Cesar niet in wurggreep gehouden, was hij niet op 22 augustus 2006 overleden.