Birgitta 's Gravemade

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Birgitta 's Gravemade 
Leeftijd  51 jaar  
Datum  8 mei 2009 
Moordplaats  Delft 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  8 jaar & TBS 


Birgitta 's Gravemade

Op 8 mei 2009 is de 51-jarige Birgitta 's Gravemade samen met haar 35-jarige vriend op bezoek bij haar hoogbejaarde vader in Delft. De twee krijgen ruzie met elkaar, waarop de vriend naar de keuken loopt en een mes pakt. Hij steekt voor de ogen van haar vader Birgitta dood.


Dader

De politie houdt de 35-jarige man voor de woning aan. De volgende dag zou hij verklaren: "Ik weet niet wat me gisteren bezielde, ze deed helemaal niets, ik heb een mes gepakt en heb haar gestoken."


Uitspraak

Rechtbank 's Gravenhage, 21 augustus 2009

De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij van mening is dat de dood van zijn vriendin een ongeluk was en dat het hem “is overkomen”. Verdachte ziet vooral zichzelf als slachtoffer en heeft op geen enkele wijze spijt betuigd aan de nabestaanden. De rechtbank is van oordeel dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 8 jaar, gezien de ernst van het feit weliswaar kort is te achten, maar naast de op te leggen maatregel, passend en geboden is. De rechtbank de maatregel terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege opleggen. De rechtbank overweegt hierbij dat de maatregel terbeschikkingstelling met dwangverpleging een beveiligingsmaatregel is die de samenleving tegen ernstig recidivegevaar beoogt te beschermen. In dat kader is niet beslissend voor het opleggen van de maatregel of verdachte wel of niet wil meewerken aan een behandeling. Bovendien kan niet op voorhand worden uitgesloten dat verdachte later, bijvoorbeeld na een geruime tijd van onthouding van alcohol, alsnog besluit mee te willen werken aan een behandeling.


Teruggeplaatst van "/Birgitta_%27s_Gravemade"