weebly reliable statistics
Bennie de Paauw - Moordzaken
Bennie de Paauw

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Bennie de Paauw
Leeftijd 45 jaar
Datum 29 augustus 2007
Moordplaats Nutter
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf TBS
ECLI ECLI:NL:RBALM:2008:BD0944

Op woensdagavond 29 augustus 2007 steekt de 26-jarige zwaar verwarde stiefzoon uit het niets diverse malen in op zijn moeder Joke, op camping "Bij de Bronnen" te Nutter. De man van Joke, stiefvader van de man, wil Joke verdedigen en springt tussen de twee in. Hierop steekt de man veelvuldig in op de 45-jarige man, Bennie de Paauw. Hij komt daardoor te overlijden. Inmiddels zijn meerdere mensen Joke te hulp geschoten. Zij verjagen haar zoon van de camping, en Joke wordt naar het ziekenhuis gebracht waar zij wordt behandeld aan haar verwondingen.Verdachte

De verwarde zoon kan 's avonds worden aangehouden, doordat een oplettende burger zijn locatie aan de politie doorgeeft.


Uitspraak

Rechtbank Almelo, 6 mei 2008

Bij betrokkene is primair sprake van een ziekelijke stoornis in termen van een waanstoornis van het achtervolgingstype. Mogelijk is er tevens sprake van een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens. Ten tijde van het ten laste gelegde verkeerde betrokkene in een psychotische toestand. Indien bewezen, kan worden gesteld dat betrokkene als gevolg van zijn waanstoornis van het achtervolgingstype ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de ten laste gelegde feiten.


Verdachte is volgens de gedragsdeskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom wordt hij ontslagen van rechtsvervolging en wordt hem geen straf opgelegd. Gelet op het gevaar dat verdachte door zijn stoornis voor anderen oplevert en gelet op de te verwachten duur van de noodzakelijke behandeling, wordt aan verdachte de maatregel van terbeschikkingstelling met een bevel tot verpleging opgelegd.