weebly reliable statistics
Babak Hadjipour - Moordzaken
Babak Hadjipour

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
BabakHadjipour2.jpg
 
Babak Hadjipour
Leeftijd 16 jaar
Datum 25 maart 2006
Moordplaats Amersfoort
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 10 jaar
ECLI ECLI:NL:GHAMS:2008:BG5023

Op zaterdag 25 maart 2006 is de 16-jarige Babak Hadjipour met vrienden in de stad in Amersfoort, als zij hun grootste vijand tegenkomen. Deze jongen, de 19-jarige Sidney, heeft al enkele malen vechtpartijen veroorzaakt met diverse van Babak's vrienden.

Er volgt een scheldpartij tussen Babak en Sidney, waarbij het Babak uiteindelijk teveel wordt en hij Sidney op zijn neus slaat. Sidney trekt hierop een pistool, en schiet op Babak.

Babak weet nog enkele meters weg te lopen, maar stort op de Zuidsingel in elkaar. Daar overlijdt hij.Verdachte

Sidney wordt vrijwel direct aangehouden. Hij verklaard dat hij dacht dat Babak een mes trok.


Uitspraak

Gerechtshof Amsterdam, 21 november 2008

Verdachte heeft Babak Hadjipour, een zestienjarige jongen, doodgeschoten in het centrum van Amersfoort. Doodslag is één van de ernstigste delicten die de Nederlandse strafwetgeving kent. Het recht op leven behoort tot de fundamenteelste rechten die in onze rechtsorde dienen te worden beschermd. Verdachte heeft volstrekt onnodig het leven van het slachtoffer beëindigd en daarmee onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. De ouders van het slachtoffer hebben hun enig kind verloren.

Dat verdachte het feit heeft gepleegd en de wijze waarop hij dat heeft gedaan, heeft veel onrust en gevoelens van onveiligheid veroorzaakt in de samenleving. Het feit is gepleegd op een drukke zaterdagmiddag midden tussen het winkelend publiek.


De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het bewezen verklaarde tot een gevangenisstraf voor de tijd van 10 (tien) jaren.