weebly reliable statistics
Aswintha Dijkstra - Moordzaken.com
Aswintha Dijkstra

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
AswinthaDijkstra.jpg
 
Aswintha Dijkstra
Leeftijd 27 jaar
Datum 17 juni 2011
Moordplaats Sneek
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 18 jaar & TBS


Op vrijdagochtend 17 juni 2011 omstreeks 06:00 uur wordt de 27-jarige Aswintha Dijkstra door haar (ex-)zwager neergestoken in haar woning aan de Partuurstraat te Sneek. Aswintha weet zelf nog de hulpdiensten te alarmeren, maar overlijdt nog dezelfde dag aan haar verwondingen.

Haar twee jonge kinderen zijn getuige van de moord op hun moeder.


Verdachte

De 42-jarige zwager wordt aangehouden. Mogelijk was hij op zoek naar zijn ex-vrouw, die sinds enkele weken bij Aswintha en haar gezin verbleef.


Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 29 maart 2012

In de vroege ochtend is verdachte, bewapend met een groot kapmes, een dolkmes en een kruisboog alsmede een hamer, de woning van het slachtoffer binnengedrongen. Vervolgens heeft hij het slachtoffer met in totaal zeventien messteken om het leven gebracht. De beide kinderen van het slachtoffer, negen en vier jaar oud, hebben volledig meegekregen wat er met hun moeder gebeurde. De rechtbank gaat ervan uit dat verdachte bij dit alles volgens een van te voren opgezet plan te werk is gegaan.

In de weken voorafgaand aan de feiten was verdachte verlaten door zijn echtgenote, die hun beide kinderen had meegenomen. Over de kinderen, met name de oudste, ontstond veel strijd. Verdachte heeft haar op een gegeven moment opgehaald en weer bij zich laten wonen. Ook heeft hij haar weer naar haar oude school laten gaan. Vanaf het moment waarop het AMK de dochter van deze school haalt en weer bij haar moeder onderbrengt, lijkt verdachte in een mentale staat te zijn gekomen die uiteindelijk heeft geleid tot het plegen van deze uiterst gewelddadige feiten.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 18 jaren en gelast de terbeschikkingstelling van verdachte.