weebly reliable statistics
Anton Hisken - Moordzaken
Anton Hisken

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Man.png
Anton Hisken
Leeftijd 32 jaar
Datum 13 augustus 2005
Moordplaats Beerta
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 6 maanden
ECLI ECLI:NL:PHR:2010:BK9223

De 32-jarige Anton Hisken was in het weekend van 13 augustus thuis met weekendverlof. Hij en zijn vriendin Christina hadden die dag doorgebracht bij diverse kennissen en met name Anton had die dag veel alcohol gedronken. Er ontstaat ruzie, en zij gaan naar huis. Daar zet de ruzie zich voor. Christina was een week eerder mishandeld door Anton, en had de mishandeling nog vers in het geheugen. Anton was toen ook met verlof thuis en had verdachte op de grond gegooid, haar in haar buik en tegen haar linkerborst geslagen en tegen haar benen geschopt. Voorts heeft Anton haar dat weekend met de dood bedreigd.

Christina was toen ongeveer 18 weken zwanger van een andere man dan Anton en zij had hem daarvan niet in kennis gesteld. De week na de mishandeling is zij op bezoek geweest bij haar gynaecoloog en deze heeft haar nadrukkelijk gewezen op de risico's die de mishandeling met zich mee brachten voor haar ongeboren kind. Toen Anton op 13 augustus weer op haar begon te schelden werd Christina erg bang dat hij haar wederom zou mishandelen. Christina heeft vervolgens de hond uitgelaten en toen zij de woning weer in kwam en Anton wederom tegen haar begon te schreeuwen voelde zij een soort klik. Ze was moe van alle mishandelingen, scheldpartijen en het constant in angst leven. Ze pakt een mes, en steekt Anton dood.


Verdachte

Direct na de daad belt Christina het alarmnummer. Zij wordt direct nadat politie arriveert aangehouden.


Uitspraak

Hoge Raad, 9 maart 2010

Gelet op het voorgaande sluit de vaststelling van het hof dat voor verdachte gedurende de dissociatie geen rationele afweging meer mogelijk was en verdachte ten gevolge van de dissociatieve stoornis geen enkele 'cognitieve controle' over haar handelen heeft gehad en niet meer kon stoppen, nog niet uit dat de verdachte op dat moment toch heeft beseft dat zij met een mes op een ander instak en dat dit zeer ernstige gevolgen, zoals het verlies van het leven, kon hebben. De omstandigheid dat iemands handelen ten gevolge van een stoornis niet gecontroleerd en/of geremd kan worden staat er immers niet aan in de weg dat die persoon zich min of meer bewust is van wat hij of zij doet en aldus minstens de aanmerkelijke kans op de gevolgen aanvaardt. Nu het hof kennelijk op grond van deze vaststellingen tot het oordeel is gekomen dat het verdachte ten gevolge van de beschreven dissociatieve stoornis aan elk inzicht in de draagwijdte van het handelen en de mogelijke gevolgen daarvan ontbrak, is deze gevolgtrekking zonder nadere motivering, die ontbreekt, onbegrijpelijk en is het oordeel dat de opzet van verdachte niet kan worden bewezen in dit opzicht ontoereikend gemotiveerd.Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk.