weebly reliable statistics
Amon Glorie - Moordzaken.com
Amon Glorie

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
Politie.jpg
 
Amon Glorie
Leeftijd 7 jaar
Datum 22 september 2009
Moordplaats Beverwijk
Moordwijze Voertuig
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf TBS


Inhoud

Amon Glorie

Op de A22 ter hoogte van Beverwijk is dinsdag 22 september 2009 rond 15:30 uur de 8-jarige Amon Glorie uit Beverwijk door een vrachtwagen geschept. Amon is ter plaatse overleden. Het kind zat bij zijn vader, de 36-jarige Dennis, op de schouders die de weg overstak. Dennis liep eerst over de vluchtstrook. Toen hij hierop werd aangesproken door Rijkswaterstaat, besloot hij om de weg over te steken. Een vrachtwagen kon het tweetal niet meer ontwijken. De man is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Verschillende ambulances en een traumahelikopter waren uitgerukt.


Verdachte

Twee maanden na de dramatische actie die het leven kostte van de 7-jarige Beverwijkse jongen Amon, is diens vader nog steeds niet gehoord. Zijn geestelijke toestand staat dit niet toe, aldus het openbaar ministerie.


Uitspraak

Rechtbank Haarlem, 22 juni 2010

Tot drie keer toe heeft verdachte getracht een aanrijding te veroorzaken door voor een naderende (bestel)auto te stappen. Na deze mislukte pogingen is verdachte teruggekeerd naar de vluchtstrook. Toen hij een vrachtwagen zag naderen is verdachte met Amon op zijn nek doelbewust naar de vrachtwagen toegerend, de uitwijkbewegingen van de vrachtwagenchauffeur volgend, en heeft verdachte een aanrijding veroorzaakt ten gevolge waarvan Amon is overleden. Deze feitelijke gedragingen zijn naar hun uiterlijke verschijningsvorm zo zeer gericht op het veroorzaken van een bepaald gevolg, te weten een dodelijke aanrijding, dat de rechtbank van oordeel is dat verdachte bewust een dodelijke aanrijding heeft veroorzaakt. Naar het oordeel van de rechtbank staat de omstandigheid dat verdachte ten tijde van het plegen van het feit in een psychose verkeerde niet in de weg aan het aannemen van opzet. Immers blijkens het aanvullend pro justitia rapport werd het handelen, voelen en denken van verdachte ten tijde van het ten laste gelegde volledig bepaald door zijn psychotische stoornis, maar had hij wel inzicht in de draagwijdte van zijn gedragingen en de mogelijke gevolgen daarvan. De verklaring van verdachte ter terechtzitting, dat hij het gevaarlijk vindt wanneer iemand probeert een snelweg over te steken en dat hij dat altijd heeft gevonden, wijst ook op evenbedoeld inzicht. Op grond van het voorgaande en onder verwijzing naar de vaste jurisprudentie terzake acht de rechtbank het opzet bewezen. Uit het feit dat verdachte met zijn zoontje naar de snelweg is gelopen, langs deze snelweg is gaan lopen en nadat hij zijn zoontje op zijn schouders had gezet vervolgens meerdere malen getracht heeft om een aanrijding te veroorzaken door voor auto’s te stappen en eerst bij de vierde poging daarin slaagde, blijkt naar het oordeel van de rechtbank dat sprake was van een besluit van verdachte. Verdachte had gelet op de hiervoor beschreven handelingen bovendien voldoende tijd om over zijn voorgenomen daad en de eventuele gevolgen daarvan na te denken, zich daarvan rekenschap te geven en tot bezinning te komen.

De rechtbank ontslaat verdachte van alle rechtsvervolging, maar gelast dat verdachte ter beschikking zal worden gesteld, met bevel tot verpleging van overheidswege.
Links