Albert 'Appie' Luchies

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Onderzoek op de boot
Naam slachtoffer   Albert 'Appie' Luchies 
Leeftijd  73 jaar 
Datum vondst lichaam  14 juni 2005 
Moordplaats  Landsmeer 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  8 jaar & TBS 


Inhoud

Albert 'Appie' Luchies

In juni 2005 ontsnapt TBS'er Wilhelm Schippers aan zijn begeleider tijdens een verlof. Enkele dagen later wordt het ontzielde lichaam van de 73-jarige Albert 'Appie' Luchies gevonden op zijn boot in Landsmeer. Hij is doodgeslagen.Verdachte

Politie neemt een kijkje bij de woning van Albert. In de tuin treffen zij ontsnapte TBS'er Wilhelm. Hij wordt aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 30 mei 2006

Verdachte is toevallig in contact gekomen met de 73-jarige Albert Luchies en is met hem op diens boot gaan varen. Verdachte heeft verklaard dat Albert Luchies enkele uren na de kennismaking een op zichzelf weinig belangwekkende opmerking maakte, die bij verdachte helemaal verkeerd gevallen is. Verdachte, die in de uren voor de ontmoeting een behoorlijke hoeveelheid alcohol had geconsumeerd, is door het lint gegaan en heeft Albert Luchies op zeer brute wijze van het leven beroofd, door op zijn hoofd en lichaam te slaan met een asbak, een hamer en een bahco. Deze aanval, waartegen Albert Luchies kansloos was, leverde een bloedbad op en Albert Luchies is als gevolg van het ontstane hersenletsel en bloedverlies vermoedelijk vrijwel meteen overleden.

Door zijn handelen heeft verdachte onherstelbaar verlies toegebracht en iemand het meest waardevolle, namelijk zijn leven, ontnomen. Bij de strafmaat wordt tevens betrokken wat deze zinloze en zeer gewelddadige dood moet hebben betekend voor de nabestaanden. Daarnaast zijn er in de samenleving in brede kring gevoelens van onrust, angst en onveiligheid veroorzaakt, waarbij mede een rol speelde dat verdachte reeds geruime tijd in het kader van een tbs werd behandeld in een inrichting en zich tijdens zijn proefverlof onttrok aan het over hem gestelde gezag. Uit het uittreksel uit het Justitieel Documentatieregister van 4 mei 2006 blijkt dat verdachte een historie van ernstige geweldsdelicten heeft, in verband waarmee hij reeds in 1989 een tbs opgelegd gekregen had.De rechtbank eroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 8 jaren en gelast dat verdachte ter beschikking gesteld zal worden en beveelt dat hij van overheidswege verpleegd zal worden.
Zelfmoord

Op 11 juni 2006 pleegt Wilhelm Schippers zelfmoord in zijn cel in de Bijlmerbajes te Amsterdam. Hij vond dat hij niet goed werd behandeld in de gevangenis en had overplaatsing geëist.
Teruggeplaatst van "/Albert_%27Appie%27_Luchies"