weebly reliable statistics
Abdiraham Hussein - Moordzaken
Abdiraham Hussein

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
AbdirahamHussein.jpg
 
Abdiraham Hussein
Leeftijd 31 jaar
Datum 7 september 2013
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 15 jaar
ECLI ECLI:NL:RBAMS:2015:9157

Op zaterdagavond 7 september 2013 wordt in een portiek aan de Haardstee te Amsterdam de 31-jarige Somaliër Abdiraham Hussein neergeschoten. Hij verbleef daar in een flat van een vriend die voor een paar weken in het buitenland was. Abdi sterft ter plekke en laat vrouw en kinderen na.

De politie houdt er rekening mee dat de daders zich vergist hebben in het slachtoffer. Abdi droeg die zaterdag een blauwe bodywarmer van de vriend op wiens huis hij paste. Die Somalische vriend liep normaal gesproken vaak in die bodywarmer rond en misschien hadden de daders het op hem gemunt.

Verdachte

In 2014 worden twee verdachten aangehouden.


Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 18 december 2015

Op 7 september 2013 heeft verdachte [slachtoffer] , een man met onbeschreven blazoen, het leven ontnomen, door hem van dichtbij drie kogels door het hoofd te schieten. Onduidelijk is gebleven wat hiervoor het motief kan zijn geweest. Het is mogelijk dat [slachtoffer] werd aangezien voor een ander, of dat hij als het ware in de weg liep. Duidelijk is in ieder geval dat [slachtoffer] niets vermoedend door het hoofd is geschoten toen hij de voordeur van de woning opende waar hij op paste. Hij had net een broodje gehaald en was dat nog aan het opeten. Omdat het motief onbekend is gebleven en ook de aanloop naar het schietincident, kan niet geconcludeerd worden dat sprake is geweest van voorbedachte rade. Een brute en gerichte doodslag was het echter wel. De dood van het slachtoffer laat diepe sporen na in het leven van de nabestaanden en de andere mensen in zijn nabijheid. Door het handelen van verdachte is ook de samenleving ernstig geschokt. Bovendien versterkt een dergelijk geweldsmisdrijf de gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij. Op een dergelijk ernstig feit kan naar het oordeel van de rechtbank niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een vrijheidsbenemende straf van lange duur. Verdachte heeft zich daarnaast samen met anderen schuldig gemaakt aan het treffen van voorbereidingshandelingen voor een gewapende roofoverval in een woning. Het is bij die voorbereidingshandelingen gebleven doordat verdachten zijn aangehouden door de politie, alvorens zij daadwerkelijk tot uitvoering van hun plannen konden overgaan. Dergelijke overvallen zijn (levens)gevaarlijk voor degenen die worden overvallen, veroorzaken, ook als deze zich afspelen binnen het criminele circuit, maatschappelijke onrust en de slachtoffers ondervinden hier meestal nog lange tijd nadelige (psychische) gevolgen van. Ook op een feit als dit past geen andere reactie dan een gevangenisstraf van geruime duur. In de derde plaats wordt verdachte veroordeeld voor het gedurende enige tijd voorhanden hebben van een pistool, het overdragen van dit pistool en het voorhanden hebben van een geluiddemper voor dat pistool. Dit omvangrijke dossier laat een verdachte zien die bewust kiest voor een criminele levenswijze, waarbij wapens en geweld een vanzelfsprekendheid lijken. Hij is al verschillende malen tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld voor zware gewelds- en vermogensmisdrijven. Dat heeft kennelijk weinig geholpen. Verdachte komt uit het dossier naar voren als iemand die is gericht op het verkrijgen van buit en bereid is daartoe zwaar geweld te gebruiken en mensen ernstig leed toe te brengen. Enig gevoel voor zijn slachtoffers heeft de rechtbank bij hem niet kunnen ontdekken. Hij lijkt buiten de wet te staan. Hoewel hij ongewenst vreemdeling is, kiest hij er kennelijk voor om zijn gewelddadige carrière in Nederland voort te zetten.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 15 (vijftien) jaren.