weebly reliable statistics
Pietje Bouma - Moordzaken.com
Pietje Bouma

Uit Moordzaken.com

Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 28 feb 2012 om 02:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
PietjeBouma.jpg
 
Pietje Bouma
Leeftijd 69 jaar
Datum 13 maart 2010
Moordplaats Franeker
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar

Op zondag 14 maart 2010 wordt in serviceflat Froonackerflat te Franeker het ontzielde lichaam gevonden van de 69-jarige Pietje Bouma. Sectie wijst uit dat de vrouw door messteken om het leven is gebracht op zaterdag 13 maart. Pietje werd om 13:00 uur nog gezien in een gemeenschappelijke ruimte van de serviceflat. Om 15:00 uur deed zij niet open toen een buurvrouw voor haar deur stond.


Verdachte

Op vrijdag 2 april 2010 wordt er een verdachte aangehouden. Het betreft de 47-jarige schoondochter van Pietje. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Pietje Bouma. De schoondochter ontkent echter alles. Zij heeft voor elk feit die haar met het misdrijf verbinden een verklaring. Zo zou iemand gebruikt maandverband uit haar prullenbak hebben gestolen en in het huis van haar schoonmoeder hebben uitgesmeerd. Dit verklaard hoe haar bloed op de plaats delict gevonden werd, aldus de schoondochter.Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 18 maart 2011

Verdachte heeft haar schoonmoeder van het leven beroofd door haar tenminste negen keer met een hard voorwerp op het hoofd te slaan en haar twee keer met een mes in de rug te steken. Verdachte heeft daarmee het hoogste rechtsgoed geschonden dat door de wet wordt beschermd, te weten het menselijk leven. In haar nadeel werkt dat de levensberoving op zeer ruwe en gruwelijke wijze is gepleegd tegen een mindervalide, alleenwonende vrouw van 69 jaren, die bovendien verdachtes aanverwant was. Strafverlichtende omstandigheden zijn er niet. Het motief voor de doodslag is onduidelijk gebleven. Over verdachte is uitgebreid gerapporteerd door gedragsdeskundigen en de reclassering. De genoemde deskundigen komen tot de conclusie dat bij verdachte ten tijde van haar daad geen sprake was van een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van haar geestvermogens. Haar daad kan haar dan ook volledig toegerekend worden. Hoewel verdachte blijkens de rapportage onder zeer ongunstige omstandigheden is opgegroeid en zij als jong meisje door haar ouders ernstig is verwaarloosd, is zij er kennelijk in geslaagd dit tekort in haar ontwikkeling te overwinnen. De rechtbank heeft geen reden te twijfelen aan de geldigheid van de conclusie van de deskundigen en acht verdachte daarom volledig aansprakelijk voor wat zij heeft gedaan. Doodslag geldt in alle beschaafde landen, ook in ons land, als een van de zwaarste misdrijven die men kan plegen. In diverse internationale verdragen, daaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, wordt het menselijk leven als het belangrijkste te beschermen rechtsgoed genoemd. Het opzettelijk en abrupt beëindigen van een mensenleven is voor het slachtoffer zo ingrijpend en onherroepelijk en voor de nabestaanden en meer in het algemeen voor de samenleving zo choquerend dat alleen een zware sanctie in de vorm van een langdurige gevangenisstraf het leed en de onlustgevoelens kan temperen. Dit volgt ook uit de opvatting van de wetgever, die doodslag heeft bedreigd met een maximumstraf van 15 jaren gevangenisstraf. Anderzijds mag deze straf niet zo lang zijn dat rehabilitatie van verdachte, bijvoorbeeld in de vorm van een voorwaardelijke invrijheidstelling, niet mogelijk is. Nu de rechtbank een minder zware variant bewezen acht dan de officier van justitie, leidt dat tot een minder zware straf dan gevorderd.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van TWAALF jaren.