weebly reliable statistics
Marian van Lin - Moordzaken.com
Marian van Lin

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
MarianvanLin.jpg
 
Marian van Lin
Leeftijd 57 jaar
Datum 29 augustus 2008
Moordplaats Venlo
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 4 jaar en TBS

De 57-jarige Marian van Lin en haar evenoude ex-vriend hebben de avond van donderdag 28 augustus gezellig bij elkaar gezeten en samen naar een Duitse film gekeken. Op dat moment waren er geen spanningen tussen hen. Na afloop van de film, het was inmiddels middernacht, begon Marian een gesprek over hun verleden en hun relatie van toen. Het werd haar ex te veel toen Marian over de kanker van zijn ex-vrouw begon te praten. De ex barstte in huilen uit en Marian lachte hem, volgens de man uit. Ze zei tegen hem dat grote mensen hier niet over huilden, aldus de ex-vriend. Op dat moment voelde hij het mes in het klapvakje aan de buitenkant van zijn jas zitten. Hij werd steeds kwader en kwader en pakte in een reflex het mes. Hij stak Marian onderhands met het mes in haar onderbuik. Naar zijn gevoel bleef Marian nog lachen. Er ontstond een worsteling en zij belandden samen op de grond. Hij lag bovenop Marian. De ex-vriend heeft zijn hand op haar mond geduwd, zodat ze niet meer lachte, en heeft met het mes gezwaaid. Toen de ex opstond en haar naam riep, zag hij dat het mes in haar borst stak. Hij had op het mes gelegen. Hij heeft het mes uit haar getrokken en in zijn jas gestopt. Hij heeft nog een paar keer haar naam geroepen, maar kreeg geen antwoord.

  • Dit is het verhaal zoals de ex-vriend van Marian tegen de politie heeft verklaard. Het enige uit dit verhaal dat werkelijk een feit is, is dat de man Marian heeft doodgestoken. Wat er werkelijk aan vooraf gegaan is, is voor de rechtbank niet te achterhalen.


Dader

Ondanks een behoorlijk rechercheteam van dertig personen had de politie in eerste instantie geen idee wie er achter het misdrijf zat.

Op dinsdag 23 september 2008 wordt de ex-vriend van Marian aangehouden. Reeds twee dagen later legt de man een bekentenis af. Hij heeft het moordwapen weggegooit onderweg naar huis, de dag dat hij Marian had vermoord.Uitspraak

Rechtbank Roermond, 10 april 2009

De aard van de problematiek van verdachte en de recidivekans maken naar het oordeel van de rechtbank de oplegging van TBS met dwangverpleging noodzakelijk. Bij het onderzoek ter terechtzitting en ook uit de rapporten van de deskundigen, is de rechtbank gebleken dat verdachte een zeer beperkte draagkracht heeft en dat verdachte geen enkel inzicht heeft in zijn beweegredenen. Hieruit leidt de rechtbank af dat het voor verdachte op dit moment niet duidelijk is wanneer hij zich weer in de gevarenzone bevindt, waarin de opgelopen spanningen hem delictgevaarlijk maken. Daarbij overweegt de rechtbank dat volgens de deskundigen het recidiverisico situationeel gebonden is en er aan een aantal omgevingsfactoren moet zijn voldaan voordat er recidive zal plaatsvinden; zo zal verdachte eerst weer een relatie moeten aangaan. Deze situatie zal zich echter naar het oordeel van de rechtbank gelet op de penibele persoonlijke omstandigheden van verdachte en zijn persoonlijkheids-structuur - met name de grote behoefte van verdachte aan zorg en aandacht - dusdanig gemakkelijk voordoen dat daarmee het opleggen van de TBS maatregel vereist is.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de tijd van 4 jaren en gelast dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld.