weebly reliable statistics
Adelino da Cruz - Moordzaken
Adelino da Cruz

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
AdelinodaCruz1.jpg
 
Adelino da Cruz
Leeftijd 32 jaar
Datum 4 april 2010
Moordplaats Rotterdam
Moordwijze Schietwapen
Status In onderzoek
ECLI Hoge Raad ECLI:NL:HR:2014:3057


Op vrijdag 2 april 2010 wordt de 32-jarige Adelino da Cruz voor het laatst levend gezien in een woning aan het Weimanspad in Rotterdam. Twee dagen later, op zondag 4 april, wordt zijn levenloze lichaam gevonden in natuurgebied De Esch te Rotterdam. Adelino is door een misdrijf om het leven gekomen.


Verdachte

De recherche van de politie Rotterdam-Rijnmond onderzoekt de dood van de 32-jarige Adelino da Cruz. Het team is op zoek naar de 32-jarige Hugo R.Uitspraak

Rechtbank Rotterdam, 24 juli 2012

Dodelijk slachtoffer als gevolg van spelen met een vuurwapen. Slachtoffer was eigenaar van het vuurwapen en het schot werd gelost door zijn vriend. Er was geen sprake van ruzie tussen hen. Feitelijke omstandigheden staan eraan in de weg aan te nemen dat de verdachte de dood van het slachtoffer op de koop toe heeft willen nemen. Geen (voorwaardelijk) opzet op de dood. Nu de officier van justitie uitsluitend moord/doodslag ten laste heeft gelegd en niet als subsidiar op de ten laste legging heeft opgenomen dood door schuld, terwijl die schuld bestaat uit roekeloosheid, heeft de rechtbank geen andere keus dan de verdachte vrij te spreken van dit feit. Wel wordt het wegmaken van het lijk en vuurwapenbezit bewezen geacht.

Hoger beroep

In hoger beroep wordt de vriend op 12 april 2013 veroordeeld tot vijf jaar cel wegens dood door schuld, verbergen van een lichaam en over treding van de Wet Wapens en munitie (ECLI:NL:RBSHE:2012:4130).

Cassatie

In cassatie bepaalt de Hoge Raad dat er geen sprake is van roekeloosheid zoals door het hof benoemd, omdat de patroonhouder uit het wapen was verwijderd en het daarna (voor het dodelijke schot) diverse malen was afgevuurd. De zaak wordt terugverwezen naar het gerechtshof om opnieuw af te worden gedaan.