Peter Schoehuis

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Roerstraat in Ijmuiden
Naam slachtoffer   Peter Schoehuis 
Leeftijd  31 jaar  
Datum  22 mei 2009 
Moordplaats  Ijmuiden 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  5 jaar 


Peter Schoehuis

De 31-jarige Peter Schoehuis is vrijdagavond 22 mei 2009 overleden aan de gevolgen van een misdrijf. Politieagenten troffen de man vrijdag tegen acht uur 's avonds met steekwonden aan in de Roerstraat in IJmuiden. Aan de man werd direct eerste hulp verleend, hij is nog naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht, maar overleed daar kort na aankomst. De plaats waar het slachtoffer is gevonden is afgezet.

Na onderzoek heeft de politie vastgesteld dat het slachtoffer de verwondingen heeft opgelopen in een woning aan die Roerstraat. Nadat hij het huis had verlaten, is hij in de achtertuin in elkaar gezakt.Verdachte

De politie houdt de bewoner van het huis, een 40-jarige IJmuidenaar, direct aan. Later wordt ook een 37-jarige man opgepakt. Zij zitten beiden nog vast.


Uitspraak

Rechtbank Haarlem, 29 juni 2010

Verdachte is in zijn eigen woning door twee mannen belaagd. Eén van deze mannen, het latere slachtoffer, was op dat moment onder invloed van alcohol en cocaïne. Het waren deze mannen die het gebruik van geweld hebben geïnitieerd. Invoelbaar is dat dit angst en een gevoel van onveiligheid heeft teweeg gebracht, en verdachte ertoe heeft gebracht zich tegen deze aanranding te verdedigen. Daarom kan het uiteindelijke steken door verdachte dan ook niet gezien worden als een koele afrekening, maar moet de dood van Peter Schoehuis eerder worden beschouwd als een dramatisch en verschrikkelijk gevolg van een door verdachte volkomen verkeerd gekozen verdedigingsmiddel welke hij op disproportionele wijze heeft aangewend.

In het nadeel van verdachte weegt mee dat hij een jonge man, Peter Schoehuis, opzettelijk met een mes in de hartstreek heeft gestoken. Als gevolg hiervan is het slachtoffer later in het ziekenhuis overleden. Verdachte heeft Peter Schoehuis zijn meest kostbare bezit, namelijk zijn leven, afgenomen. Levensdelicten vormen de ernstigste delicten die het Wetboek van Strafrecht kent en rechtvaardigen alleen al om die reden een strenge bestraffing. Daarnaast heeft deze doodslag onbeschrijfelijk veel leed aan de nabestaanden toegebracht. Het slachtoffer laat niet alleen zijn vriendin, familie en vrienden achter, maar tevens twee jonge kinderen die nu moeten opgroeien zonder hun vader. Door de wijze waarop het slachtoffer aan zijn einde is gekomen is de rechtsorde ernstig geschokt. In het nadeel van verdachte neemt de rechtbank voorts in aanmerking dat verdachte in het verleden meermalen voor geweldsmisdrijven is veroordeeld.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van VIJF (5) JAREN.


Teruggeplaatst van "/Peter_Schoehuis"