weebly reliable statistics
Niels Kooistra - Moordzaken.com
Niels Kooistra

Uit Moordzaken.com

Ga naar: navigatie, zoeken
NielsKooistra.jpg
 
Niels Kooistra
Leeftijd 28 jaar
Datum 15 augustus 2008
Moordplaats Leeuwarden
Moordwijze Steekwapen
Status Opgelost
Misdrijf Moord
Straf 12 jaar

In de nacht van vrijdag op zaterdag 2 augustus 2008, fietsen Niels Kooistra en zijn vriendin Jory naar huis na een feestje. Als zij langs een een groepje fietsen, groet Niels de jongens met "midje" (Fries voor 'goedemiddag'). Een van de jongens uit dit groepje verstaat echter "mietje", en begint aan Niels' z'n fiets te trekken. Niels stapt af, waarna hij een paar klappen krijgt van de jongen. Vrienden van die jongen trekken hem van Niels af. Als Niels en Jory willen wegrijden, zien zij de jas van de jongen op straat liggen. Zij nemen deze mee.

Wanneer zij thuiskomen, zien zij dat er huissleutels in de jaszak zitten. Omdat Niels en Jory het zielig voor de jongen vinden, lopen zij terug om de jas terug te gaan geven.

Als ze aankomen in de straat zien zij de jongen achterop een scooter zitten. Zodra hij Niels ziet stapt hij af, rent op Niels af en steekt hem met een priem in nek, borst en buik.

Niels besluit zijn behandeling te staken, als duidelijk wordt dat hij de rest van zijn leven een kasplantje zal blijven; Compleet verlamd, zonder mogelijkheid zelf adem te halen. Hij overlijdt op 15 augustus 2008.


Verdachte

De jongen wordt op aanwijzingen van vrienden eind augustus aangehouden. De 18-jarige verdachte spreekt van een "uit de hand gelopen ruzie". Ten tijde van de steekpartij was de jongen onder invloed van cannabis en alcohol.


Uitspraak

Rechtbank Leeuwarden, 2 december 2008


Verdachte heeft een achtentwintigjarige man van het leven beroofd. Hij heeft hem viermaal met een priem gestoken. Drie steekwonden, links aan de borst en buik, bleken niet levensbedreigend. Een steekwond links in de hals heeft echter een steekkanaal opgeleverd tot in het ruggenmerg, waardoor een hoge dwarslaesie is ontstaan. Het slachtoffer had bij het aantreffen door de politie geen ademhaling meer. Na reanimatie door politiemensen en ambulancepersoneel is hij vervoerd naar het ziekenhuis. Daar heeft hij met behulp van kunstmatige beademing nog dertien dagen geleefd. Omdat er geen zicht was op verbetering van zijn situatie, is besloten van verdere behandeling af te zien. Nadat de kunstmatige beademing werd beëindigd, is het slachtoffer overleden. Het overlijden wordt door de deskundigen het gevolg geacht van functieverlies van de ademhalingsspieren, veroorzaakt door de dwarslaesie.

Verdachte is eerder door de kinderrechter veroordeeld tot een werkstraf voor bedreiging. Ook in die zaak had verdachte een steekwapen gehanteerd. De rechtbank houdt met deze strafverzwarende omstandigheid rekening bij de strafoplegging. Voorts zijn de volgende factoren van belang. Verdachte geeft weliswaar aan dat hij niet agressief is, maar in het strafdossier bevinden zich diverse verklaringen van personen uit zijn omgeving, die aangeven dat verdachte een "kort lontje" heeft. Zowel de psycholoog als de psychiater achten verdachte volledig toerekeningsvatbaar voor het feit.De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaren.

Links