Kees Toet

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Kees
Naam slachtoffer   Kees Toet 
Leeftijd  52 jaar 
Sterfdatum  12 augustus 2007 
Moordplaats  's Gravenhage 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Moord 
Straf  15 jaar 


Inhoud

Kees Toet

Op zondag 12 augustus 2007 is de 31-jarige Stewart F. samen met zijn vriend David vanaf ongeveer 15.00 uur aanwezig in café 't Snuitje aan de Kapitein de Rijkstraat 44 te Den Haag. Verdachte had daarvoor in andere horecagelegenheden al ongeveer tien glazen bier gedronken. In café 't Snuitje dronk hij ook ongeveer tien glazen bier, al of niet in combinatie met jonge jenever of met Flügels erdoor.

Rond 19.00 uur vond in het café een woordenwisseling plaats waarbij verdachte betrokken was. De broer van de eigenaar van het café zei daarbij tegen Stewart dat hij moest oprotten. Hierop verlaten Stewart en zijn vriend het café.

Omstreeks 21.45 uur was de eigenaar van het café, de 52-jarige Kees Toet, achter de bar aan het werk. Na dit tijdstip is er een man het café binnen gelopen. Deze man heeft Kees geroepen, waarop Kees met die man mee naar buiten gelopen.

Buiten heeft Stewart met een mes gestoken en Kees in de hals geraakt. Dit gebeurde op de stoep bij de deuropening van het café. Kees is zwaargewond het café weer binnen gelopen. Hij bloedde hevig uit zijn hals. Hij zei: "Vlug, een handdoek, hij heeft mij geraakt" en toen hem werd gevraagd wie het gedaan had antwoordde hij: "Mijn broer weet het," of "Mijn broer kent hem".

Bezoekers in het café belden 112. Om 21.59 uur kwam bij de meldkamer van politie Haaglanden de melding binnen dat er een steekpartij had plaatsgevonden nabij 't Snuitje. De ambulance is ter plaatse gekomen en er is gepoogd Kees te reanimeren. Om 22.15 uur is door de bemanning van de ambulance aan hun meldkamer gemeldt dat het slachtoffer was overleden.


Verdachte

Na de steekpartij rennen Stewart en David hard weg. Stewart vlucht naar België waar hij later staande wordt gehouden.


Uitspraak

Rechtbank 's-Gravenhage, 30 januari 2009

Verdachte heeft, onder invloed van een aanzienlijke hoeveelheid alcohol, op brute wijze het slachtoffer, Kees, om het leven gebracht. Kees had het beste met hem voor. Kees zag dat verdachte meer dan voldoende gedronken had en besloot geen bier meer te schenken. Hij heeft hem op correcte wijze behandeld en hem op rustige toon geprobeerd te bewegen het café te verlaten. De rechtbank ziet geen enkele aanleiding voor verdachte om boos te zijn op Kees, laat staan om hem met de dood te bedreigen en deze bedreiging daarna ook waar te maken.

Kees is het slachtoffer geworden van iemand die het niet kon verdragen dat hij geen biertje meer van hem kreeg en ook geen geld om verder te gokken. Hij is het slachtoffer geworden van iemand die daar zo boos over werd, dat hij besloot de persoon die hem zijn zin niet gaf om het leven te brengen.

De wijze waarop verdachte dit besluit ten uitvoer heeft gebracht, getuigt van geen enkel mededogen. Verdachte heeft Kees naar buiten geroepen en heeft hem vrijwel direct met kracht in zijn hals gestoken. De vele getuigenverklaringen laten er geen twijfel over bestaan dat Kees daarna een ellendige dood is gestorven. Voor zijn vrouw en de mensen die hem nog probeerden te redden, is het een schokkende ervaring geweest hem te zien lijden en sterven. Ook vele anderen heeft deze brute moord geraakt.

De rechtbank rekent verdachte de gepleegde feiten bijzonder ernstig aan.


De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 jaren.
Links

Teruggeplaatst van "http://moordzaken.com/Kees_Toet"