weebly reliable statistics
Ishmael Gumbs - Moordzaken
Ishmael Gumbs

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
IshmaelGumbs.jpg
 
Ishmael Gumbs
'Weezy Gumbs'
Leeftijd 19 jaar
Datum 22 september 2009
Moordplaats Amsterdam
Moordwijze Schietwapen
Status Opgelost
Misdrijf Doodslag
Straf 12 jaar

De 19-jarige Ishmael Gumbs raakt op 21 september 2009 zwaargewond door een schietpartij in Amsterdam. Een toen nog onbekende persoon schoot Ishmael die maandagavond rond 19:00 uur neer op een speelplaats tussen de flats Kleiburg en Kruitberg. Daar waren op dat moment kinderen aan het spelen. Zij zagen het misdrijf gebeuren. Ishmael overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.


Vrienden en bekenden organiseren een stille tocht op 27 september 2009. Tientallen mensen verzamelen zich, allen een wit shirt met een beeltenis van Ishmael op de voorzijde. De moeder van Gumbs luistert via de mobiele telefoon vanuit Sint Maarten mee. Er wordt voor haar geklapt. Een stille tocht voor de neergeschoten Ishmael Gumbs is rond 18.30 van start gegaan bij activiteitencentrum 'De Bonte Kraai' in de Bijlmer.

Stille tocht


Verdachte

De man die 21 september in Amsterdam-Zuidoost vermoedelijk de 19-jarige Ishmael Gumbs doodschoot, zit mogelijk in Suriname. Dat maakte de politie bekend in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Zij toonde een foto van de verdachte en noemde zijn volledige naam. Het is de 36-jarige, in Suriname geboren Maikel Sno. De politie hield half oktober al een 34-jarige Amsterdammer aan op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Uitspraak

Rechtbank Amsterdam, 2 december 2010

Op een mooie nazomeravond in september zijn veel volwassenen en kinderen naar de speeltuin bij de flats Kruitberg en Kleiburg gegaan om daar van het mooie weer en de aanwezige sportfaciliteiten te genieten. De rust wordt echter ruw verstoord door een ruzie tussen twee mannen. Er wordt geworsteld en ineens klinken er meerdere schoten. De schutter gaat er van door en het slachtoffer blijft dodelijk gewond achter. Toegesnelde politiebeambten proberen nog wat voor het slachtoffer te doen totdat de ambulance arriveert, maar tevergeefs, hij overlijdt later die avond.

Deze gebeurtenis heeft een grote impact gehad, niet alleen op de gemeenschap in Amsterdam Zuid Oost, maar in de hele stad. Met name de omstandigheid dat het voorval in een speeltuin plaatsvond, bij uitstek de plaats waar kinderen ontspannen en zonder angst moeten kunnen spelen, heeft voor gevoelens van angst en onrust gezorgd.

De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij op het slachtoffer is blijven schieten, nadat deze geen gevaar meer betekende. Dat dit een vreselijk schouwspel moet zijn geweest, blijkt uit de verklaringen van getuigen die hierover zeer geëmotioneerd waren. Daarnaast heeft het incident zich onder de ogen van de vriendin van het slachtoffer afgespeeld. Zij zal dit nooit meer kunnen vergeten. Het slachtoffer had ook een zoontje van drie maanden. Hij zal door toedoen van verdachte nooit zijn vader leren kennen.


De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 (twaalf) jaren.Links