Gerrit Stijf

Uit Moordzaken

Ga naar: navigatie, zoeken
Geen afbeelding beschikbaar
Naam slachtoffer   Gerrit Stijf 
Leeftijd  49 jaar 
Datum  24 april 2006 
Moordplaats  Kampen 
Status  Opgelost 
Soort misdrijf  Doodslag 
Straf  4½ jaar 


Gerrit Stijf

Op zondag 23 april 2006 scheldt de 49-jarige Gerrit Stijf de voicemail in van zijn ex-vrouw. Zij laat dit weten aan haar tweelingbroer, Frans van 't H.. Hij belt twee vrienden. De maat is vol. Na de roerige scheiding tussen zijn zus en Gerrit moet het gedonder maar eens afgelopen zijn. De drie spreken af om Gerrit bang te maken met messen en een stok.

Met een list maakt Frans van 't H. een afspraak met Gerrit. Hij haalt Gerrit op bij zijn huis, en rijdt met hem naar een industrieterrein in Kampen, waar hij zijn twee vrienden had afgezet.

Als Gerrit de andere mannen ziet, wil hij via de achterbank van de auto vluchten. De mannen slaan Gerrit hierop met de stok. De twee anderen steken op hem in. Zwaargewond laten ze Gerrit achter op het industrieterrein, waar hij een paar uur later door toevallige passanten wordt gevonden. Gerrit wordt naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt een dag later, op 24 april, aan zijn verwondingen.


Verdachte

Naast de 21-jarige broer van Gerrit's ex, worden ook zijn vrienden Krekar R. (21) en Herman van M. (20) gearresteerd. Zij leggen allen een uitgebreide verklaring af. De ex-vrouw van Gerrit wist niets van de plannen van haar broer en diens vrienden.


Uitspraak

Gerechtshof Arnhem, 17 april 2007

Het leed dat verdachte en zijn medeverdachten aan de nabestaanden van het slachtoffer hebben toegebracht is immens. Uit de schriftelijke slachtofferverklaringen van één van de kinderen van het slachtoffer en van zijn echtgenote, verdachte's zus, blijkt hoe zeer de gebeurtenissen het leven van de nabestaanden hebben veranderd en hoe groot het verdriet en het gemis is. Uit het huwelijk van het slachtoffer met verdachte's zus is zijn jongste dochtertje [dochtertje] geboren, nu anderhalf jaar oud. Zij zal moeten leven met de wetenschap dat haar vader is gedood door haar oom en twee van diens vrienden. Het gebeuren heeft daarnaast ook maatschappelijk veel onrust teweeggebracht, vanzelfsprekend in Kampen, maar ook ver daarbuiten.

Het hof acht geboden dat - ter vergelding van het leed dat het slachtoffer en de nabestaanden is aangedaan en ter effening van de schok die aan de rechtsorde is toegebracht - aan verdachte een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van lange duur zal worden opgelegd.

Het hof houdt voorts rekening met de jonge leeftijd van verdachte en met de omstandigheid dat verdachte geen uitgebreid strafrechtelijk verleden heeft


Het hof veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 4 jaren en 6 maanden (4½ jaar).